Jakub Štetina, 13.01.2015 21:15
Zvláštna znáška
To insert a new contribution to be logged.
Jakub Štetina, 13.01.2015 21:30
Marek Buranský, 16.01.2015 02:02
V prvom rade je škoda, že chovateľ, od ktorého ste vtáky kupovali vám neposkytol informácie o ich chove, alebo je možno chyba v tom, že ste tie informácie ani nežiadali.
Nie som si úplne istý, či rozumiem, tomu, ako ste postupovali.
Ak ste podávali pred znáškou vaječnú zmes, tak je to v poriadku, ďalší postup mi je minimálne nejasný, alebo ak som ho pochopil správne, tak potom je chybný.
Správny postup zhrniem do niekoľkých bodov:
- Pred znáškou je vhodné podávať vaječnú zmesku a to ako priemyselne vyrábanú, tak i čerstvú. Keď zistíte, ktorú zmesku vtáky uprednostňujú, je potom možné tú druhú vynechať.
- Vaječná zmes sa musí podávať počas doby znášky , alebo aspoň do znesenia 4. vajíčka. Ak máte odsledované, že samička znáša zvyčajne viac vajec, ako obvyklých 5, potom je vhodné vaječnú zmesku podávať aj dlhšie. V mojom chove majú vtáky priemyselne vyrábanú vaječnú zmes k dispozícii počas celého roka a v období znášky podávam tiež čerstvú vaječnú zmes.
- Odoberanie vajíčok je možné, avšak len v tom prípade, ak odobrané vajíčko nahradíte iným. Napríklad neoplodneným vajíčkom z predchádzajúcej znášky, alebo neoplodneným vajíčkom od iného páru. Toto vajíčko musí byť označené, aby neprišlo k zámene. Po odobratí každého vajíčka musí do búdky pribudnúť jeho náhrada. Ak ostane búdka bez znášky pár sa zvyčajne dostane do stresu a znášku neukončí, alebo pokračuje v nej mimo búdky, kde často prichádza k znehodnoteniu vajíčok.
- Pri vyššie uvedenom postupe s náhradnými vajíčkami je možné tieto zameniť za odoberanú znášku po znesení posledného vajíčka. Mláďatá sa tak budú liahnuť približne v rovnakú dobu.
Chovný pár sa zvyčajne v búdke zdržiava cez deň od znesenia prvého vajíčka, čím viac vajíčok pribúda, tým je pár v búdke dlhšie. Zvyčajne sa tam však zdržiava samička, samček menej. Na znášku zasadnú na noc a teda inkubácia sa zvyčajne začne po znesení 4. prípadne 5. vajíčka. Je to však dosť individuálne. V noci na znáške sedí zvyčajne len samička, cez deň sa vtáky počas inkubácie striedajú.
Odporúčam vám dodržať vyššie uvedené rady a myslím si, že príde k úspechu vo forme odchovu.
Dajte vedieť, ako sa darí.
S pozdravom
Marek Buranský
Jakub Štetina, 16.01.2015 16:24