Petro Todoruk, 22.04.2014 16:25
Geneticka kalkulacka amadiny gouldovej lutino
Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.
Marek Buranský, 22.04.2014 18:52
Vo svojom dotaze udávate u samičky, že je žltá aj lutino. Samička môže byť len žltá, alebo lutino, nemôže byť oboje naraz.
Tak ak som to správne pochopil, samček je zelený štepitelný na lutino fialovoprsý žltohlavý a samička je lutino červenohlavá bieloprsá.
Budeme predpokladať, že žltohlavý samček nie je štepiteľný na čiernohlavé a že červenohlavá samička nie je štepiteľná na žltohlavé. Predpoklad vychádza z toho, že ste neuviedli štepiteľnosť. Ďalej predpokladám, že samček je fialovoprsý a nie je štepiteľný na biele prsia, keďže ani to neuvádzate. Uvádzanie presných údajov je vždy veľmi dôležité.
Takže ak platí predpoklad, ktorý som uviedol (zelený štepitelný na lutino fialovoprsý žltohlavý x samička lutino červenohlavá bieloprsá), z tohto spojenia dostanete:
Všetci potomkovia budú červenohlaví štepiteľní na žltohlavé. Ak máte európske lutino, ktoré vzniklo hybridizáciou a ktoré nevyfarbuje hlavu, tak bude mat hlava u lutino vtákov krémový nádych.
Dostaneme teda:
50 % zelených samčekov štepiteľných na lutino fialovoprsých
50% lutino samčekov bieloprsých
50% zelených samičiek fialovoprsých
50% lutino samičiek bieloprsých
Ten druhý prípad s tou samičkou žltou vám neviem vypočítať, kedže neviem, či je žltá, alebo je lutino.
S pozdravom
Marek Buranský
P.S. ak je štepiteľnosť vtákov iná, ako ste uviedli, tak aj výsledky budú mierne odlišné od toho, čom som napísal
Petro Todoruk, 23.04.2014 16:28
Marek Buranský, 23.04.2014 18:17
Dajte vedieť, ako sa darí.
S pozdravom
Marek Buranský
Kontakt: